Ceramika
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 113 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 duże żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieć gładkie ciasto. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Wyjmij, rozwałkuj na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Nożem do masła wytnij flagi. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Ozdób lukrem.
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką, aby było bez grudek. Możesz dodać więcej cukru pudru co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Z papieru do pieczenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego zrób rożek lub odetnij końcówkę i udekoruj ciasteczka. Lukier zastygnie niemal od razu. Połowę lukru zabarw czerwonym barwnikiem spożywczym dodając więcej cukru pudru, ponieważ lukier się rozwodni. Smacznego : )
Pani Natalia