Ceramika

Ceramika
Ciężko Ci bez wypalonych prac? Na szczęście w domowych warunkach lepić możemy rzeczy do zjedzenia!
temat: Flagi do schrupania
Dziś w pomajówkowych nastrojach patriotycznych ulepimy ciastka z patriotycznym lukrem.
Składniki na 2 blaszki ciastek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 113 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieć gładkie ciasto. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Wyjmij, rozwałkuj na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Nożem do masła wytnij flagi. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Ozdób lukrem.

Składniki na lukier królewski:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką, aby było bez grudek. Możesz dodać więcej cukru pudru co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Z papieru do pieczenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego zrób rożek lub odetnij końcówkę i udekoruj ciasteczka. Lukier zastygnie niemal od razu. Połowę lukru zabarw czerwonym barwnikiem spożywczym dodając więcej cukru pudru, ponieważ lukier się rozwodni. Smacznego : )

Pani Natalia